رییس اداره بهبود تغذیه وزارت بهداشت: روزهداران مصرف میوه و سبزی را فراموش نكنند برای پیشگیری از نفخ معده، غذاهای چرب و نوشابههای گازدار نخورند
سرویس: بهداشت و درمان - خانواده 1389/05/22 08-13-2010 11:20:38 8905-12809: كد خبر
خبرگزاری دانشجویان ایران - تهران سرویس: بهداشت و درمان - خانواده
رییس اداره بهبود تغذیه وزارت بهداشت با تاكید بر صرف كامل وعده سحری در ماه رمضان گفت: بهتر است، روزهداران در ایام روزهداری از شام سبك استفاده كنند.
دكتر ابوالقاسم جزایری در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان ایسنا، گفت: به منظور كاهش احساس تشنگی در طول روز، لازم است در وعده سحر به مصرف كافی مایعات از جمله آب، دوغ كم نمك و غیره توجه شود.
وی با تاكید بر لزوم مصرف میوهجات و سبزیجات از جمله كاهو در وعده سحری، ادامه داد: سبزیجات و میوهجات از مقدار زیادی آب برخوردارند كه در طول چند ساعت به تدریج آزاد میشود و كاهش احساس تشنگی در طول روز را سبب میشود. همچنین به افرادی كه عادت به مصرف چای در وعده سحری دارند توصیه میشود كه از چای كمرنگ استفاده كنند.
مشاور تغذیهای معاونت بهداشتی وزارت بهداشت بر ضرورت صرف وعده افطار و شام به صورت جداگانه افزود: بهتر است هنگام افطار از مواد غذایی سبك مانند كشمش و خرما استفاده شود، چرا كه شیرینی این مواد غذایی مقداری گرسنگی را كاهش داده و فرد میتواند پس از گذشت یكی - دو ساعت وعده شام را صرف كند.
وی به روزهداران توصیه كرد كه در ایام روزهداری از شام سبك استفاده كنند و گفت: مصرف شیربرنج، حلیم بدون روغن، كوكو و كتلت كم چرب و مواردی از این قبیل برای شام بسیار مناسب است، چرا كه شام سنگین سبب میشود تا فرد هنگام سحر احساس گرسنگی نداشته و نتواند به میزان كافی از مواد غذایی استفاده و در نتیجه در طول روز احساس گرسنگی داشته باشد.
به گفته رییس اداره بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، مصرف زیاد مواد غذایی به ویژه غذاهای چرب و شیرین در ماه رمضان احتمال بروز چاقی در روزهداران را افزایش میدهد. همچنین بهتر است در ایام روزهداری پس از خوردن شام از سبزیجات، میوهجات و آب به میزان كافی استفاده شود.
وی با تاكید بر استفاده از چهار گروه مواد غذایی شامل نان و غلات، گوشت، تخم مرغ و حبوبات، شیر و فرآوردههای شیری (به جز خامه و كره) و سبزی و میوه در ایام روزهداری ادامه داد: همچنین بهتر است از سبزیجات و میوهجات به صورت متنوع استفاده و به میزان كمتری از گوشت قرمز مصرف شود. مصرف تخم مرغ نیز برای روزهداران مفید است.
جزایری توصیه كرد كه در ایام روزهداری از غذاهای تصفیه شده كمتر استفاده شود و گفت: استفاده از غذاهای تصفیه شده مانند نانهای دارای آرد سفید (نان لواش و نان فانتزی و ...) بروز یبوست در فرد روزهدار را سبب میشوند. بنابراین بهتر است روزهداران از نان سنگك و دیگر نانهای سبوسدار مانند نان جو استفاده كنند.
رییس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت استفاده از غذاهای پرچرب، سرخ شده و ادویهدار و همچنین نوشابههای گازدار را برای روزهداران توصیه نكرد و گفت: بهتر است به منظور پیشگیری از سوء هاضمه و نفخ معده از مصرف این مواد غذایی هنگام روزهداری پرهیز شود. مصرف انواع آش و حلیم با روغن و شكر نیز برای روزهداران توصیه نمیشود، چرا كه این مواد غذایی از جمله غذاهای سنگین هستند. با رعایت این موارد احتمال بروز سوزش سردل و ورم معده به دنبال روزهداری در فردی كه از نظر بیماریهای گوارشی سالم است، كاهش مییابد.
سفارشهای عمومی برای تغذیه در ماه مبارک رمضان
·هنگام افطار از آغاز کردن غذا با آب سرد ، نوشابه ومانند اینها جدا خودداری کنید . به جای آب سرد کمی آب گرم
یا چای میل کنید .
·افطار راباخرما ، کشمش ، عسل وبطور کلی با یک قند طبیعی آغاز کنید . به این ترتیب اشتها کنترل می شود
وپرخوری کمتر پیش می آید .
·خوردن چای شیرین کم رنگ ، شیر گرم ، فرنی وحلیم کم روغن در آغاز افطار مناسب است .
·سبزی را درافطار میل کنید ، سبزی در سحری ، گاهی منجر به تشنگی در طول روز میشود .
·از آشامیدن آب فراوان در وسط غذا خودداری کنید ، آب در وسط غذا سبب رقیق شدن شیره گوارشی واختلال در
هضم می شود .
·حتما برای صرف سحری ، کمی زودتر از خواب برخیزید تا هم ضمن استفاده از برکات معنوی ساعات سحر ومناجات ،
بدون عجله وبا آرامش سحری بخورید . حتی اگر میل به خوردن غذا ندارید ، آب ، چای ، شیر ومانند این ها را فراموش
نکنید .
·از خوردن تنقلات فراوان ، انواع دسرها وشیرینی ها با شکر زیاد در برنامه افطار و سحر خودداری کنید .
·حتما در غذای افطار وبه خصوص سحر میوه میل کنید .
·در طول زمان روزه از رفتن به حمام داغ ، خون دادن ، وکارهایی که موجب ضعف و بی حالی می شود خودداری
کنید .
·سالاد ( بدون پیاز) مکمل خوبی برای غذاها در ماه مبارک رمضان است .
·بادنجان ، فلفل وادویه ها گاهی موجب احساس تشنگی در طول روز می شود .
·اگر به اقتضای فصل گرما یا فعالیت های بدنی ، در طول روزه داری زیاد عرق کردید ، نمک از دست رفته توسط
عرق را ، به صورت های مختلف در افطار و سحر جبران کنید .
·از تغییرات شدید در عادات غذایی نا مانوس یا غذاهایی که برای شما ناراحتی به وجود می آورد در ماه رمضان
خودداری کنید.
·کله پاچه وسیرابی موجب تشنگی زیاد می شود .
·مصرف نوشابه های گاز دار به طور کلی ودر ماه مبارک رمضان به طور خاص ممکن است موجب تحریک در معده
به خصوص در افراد مبتلا به التهاب معده ( گاستریت ) شود .
·درماه مبارک ببش از سایر اوقات به بهداشت دهان ودندان توجه کنید . حتما بعد ار صرف افطاری وسحری دندان های
خود رابه دقت مسواک کنید . مسواک را طوری در لیوان قرار دهید که قسمت موئین آن بیرون بماند وزود خشک شود .
·سیگار ، دشمن سلامت شما وهم نشینان شما وباعث آزار مردم است . به برکت معنویت ماه رمضان برای ترک دائمی