تبلیغات
بهداشت محیط زیست - روده
زمین پاک و سالم=زندگی سالم

روده بزرگ
روده بزرگ

نام لاتین: Large Intestine

دسته بندی  آناتومی دستگاه گوارش

موضوع : آناتومی روده

 

روده بزرگ رفتن به فهرست [ویرایش]


روده بزرگ بخشی از دستگاه گوارش است که از انتهای روده باریک شروع و به مجاری مقعد خاتمه می یابد . سپس از جذب مواد غذایی در روده کوچک باقیمانده مواد وارد روده بزرگ می شود و بیشتر آب موجود در این مواد به داخل بدن در این قسمت جذب می شوند و ماده دفعی نیمه جامد که حاصل این عمل است بنام مدفوع وارد راست روده و در آنجا تا زمان حرکت روده ای از بدن خارج می گردد . طول روده بزرگ حدود 5/1 تا نزدیک 2 متر می باشد . روده بزرگ دور شکم را فراگرفته و روده باریک در وسط آن قرار دارد . روده بزرگ از بخش هایی به نام کولون صعودی ٰ عرضی و نزولی تشکیل شد ٰ که کولون صعودی از روده کوچک شروع و در سمت راست شکم به سما بالا و کولون عرضی از سمت راست به چپ بدن و کولون نزولی از طرف چپ شکم به سمت پایین می آید .

کولون صعودی دنباله روده کور است . روده کور یا سکوم قسمت ابتدایی روده بزرگ است که زائد آپاندیس به انتهای آن متصل است و طول آن کمتر از چند سانتی متر است . کولون صعودی تا زیر کبد بالا رفته و با زاویه قائمه به سمت چپ پیچ خورده ، در ادامه کولون عرضی که زیر معده قرار دارد و از غشاء نازکی به نام آبشامه شکم پوشیده و متحرک است . این دو غشا به هم چسبیده و بندی را تشکیل می دهند که کولون عرضی را به انحنای بزرگ معده مرتبط می سازند . سپس کولون نزولی با یک زاویه حاده در زیر تحال به سمت پایین آمده و دنباله آن که کولون خاصره لگن است در حفره خاصره لگن چپ قرار دارد در داخل لگن کوچک شده و به راست روده یا رکتوم منتهی می شود . در این قسمت روده کلفت تر می شود و همراه با حرکات آزاد زیرا مدفوع در آن جمع تا موقع تخلیه فرا رسد .

 ترشحاتی بنام موکوس در سلولها موجود در لایه مخاطی کولون ترشح می شود که با لغزنده کردن سطح مخاط به دفع مواد کمک می کند . روده مستقیم دنباله کولون خاصره لگنی است که طول آن 12 الی 15 سانتی متر می باشد و جای آن حفره لگن می باشد که در مردان عقب شانه و پروستات و در زنان پشت رحم قرار دارد . در نهایت مجرای متعددی قسمت تحتانی روده مستقیم به طول 3 سانتی متراست که دارای سیاهرگهای بسیار و عضله تنگ کننده مقعد میباشد .    


روده باریک

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری, جستجو
رودهٔ باریک.

روده باریک بخشی از دستگاه گوارش است که از دوازدهه (اثنی‌عشر) تا ابتدای رودهٔ بزرگ (دریچه ایلئوسکال) را تشکیل می‌دهد. روده باریک محل اصلی هضم و جذب غذا است. روده باریک به سه قسمت دوازدهه، تهی‌روده و درازروده تقسیم می‌شود.

کالبدشناسی [ویرایش]

روده کوچک طولانی‌ترین قسمت دستگاه گوارش می‌باشد که ۵ یا ۶ متر طول دارد. چون قطر این روده، باریک می‌باشد و فقط ۲ تا ۴ سانتیمتر قطر دارد، به آن روده کوچک یا روده باریک گفته می‌شود (در مقایسه با روده بزرگ که قطر آن ۶ سانتیمتر می‌باشد).

اولین قسمت روده کوچک که درست بعد از معده قرار دارد را اصطلاحا دوازدهه و یا دئودنوم (Duodenum) می‌نامند که کوتاهترین قسمت روده کوچک می‌باشد. دو قسمت دیگر روده کوچک که بعد از آن قرار دارند به ترتیب عبارت‌اند از تهی‌روده و درازروده که به روده بزرگ متصل می‌گردد.

گوارش [ویرایش]

وقتی غذا از معده وارد دوازدهه می‌شود، به علت مخلوط بودن با اسید معده، هنوز اسیدی می‌باشد. در محل دوازدهه، یک شیره گوارشی قلیایی به این غذا اضافه می‌گردد تا حالت اسیدی آن را خنثی نماید. این شیره گوارشی از پانکراس یا لوزالمعده ترشح می‌گردد و حاوی آنزیم‌هایی است که باعث ادامه هضم غذا می‌شود. صفرا نیز در همین محل به غذا اضافه می‌گردد.

در روده باریک بر اثر عمل گوارش پروتئین‌ها به اسید آمینه‌ها، کربوهیدراتها به گلوکز و سایر قندهای ساده تر و چربی‌ها به اسیدهای چرب و گلیسرول تجزیه می‌گردند. سپس غذای گوارده از طریق دیواره روده کوچک به جریان خون جذب می‌گردند. بر اثر انقباضات موجی شکل عضلات دیواره روده‌ها، غذا در طول روده حرکت کرده وبه جلو می‌رود. این حرکت را اصطلاحاً پریستالسیس (peristalsis) می‌نامند.

دیواره روده‌ها صاف نیست بلکه دارای میلیون‌ها برجستگی انگشت مانند به نام پرز می‌باشد. این پرزها باعث می‌شود که سطح وسیعی در روده‌ها ایجاد شود تا جذب غذاها بهتر صورت گیرد.

دستگاه گوارش از لوله گوارش و اعضای مرتبط با آن تشكیل می شود. لوله گوارش یك لوله پیچ خورده به طول حدود7 ‌متر است كه غذا در حین هضم شدن از آن عبور می كند. این لوله شامل دهان، حلق، مری، معده، روده های كوچك و بزرگ، راست روده و مقعد است. اعضای گوارشی مرتبط عبارتند از3 ‌جفت غده بزاقی، كبد، لوزالمعده و كیسه صفرا. دستگاه گوارش، غذا را به قطعات كوچكتر تبدیل می كند تا به وسیله سلول های بدن قابل استفاده شوند و مواد باقیمانده را به شكل مدفوع، دفع می‌كند.


صفاق
یك غشای چین خورده به نام صفاق، سطح درونی جدار شكم و تمامی اعضای گوارشی را می پوشاند.


دهان و مری
فرایند گوارش در دهان آغاز می شود. عمل دندان ها و زبان در طول جویدن، غذا را برای بلع به قطعات نرم و كوچكتر تبدیل می كند و از طرفی مواد موجود در بزاق، كربوهیدارت های موجود در غذا را تجزیه می كنند. در هنگام بلع، زبان لقمه غذا را از گلو به مری می راند. در همین زمان، كام نرم حفره بینی را می بندد و اپی گلوت كه یك زایده كوچك غضروفی در پشت زبان است، حركت كرده، حنجره را می بندد و به این ترتیب غذا وارد بینی یا حنجره نمی شود.


معده
غذا از مری به داخل معده می رود. آنجا ممكن است به هم خوردن و تجزیه جزئی آن به وسیله مایعات گوارش كننده تا 5 ساعت طول بكشد تا تبدیل به یك ماده نیمه مایع به نام سوپ معدی شود. مایعات بلعیده شده مثل آب و الكل از معده و روده مستقیماً‌ در عرض چند دقیقه عبور می كنند.

روده كوچك
سوپ معدی وارد دوازدهه (قسمت اول روده كوچك) می شود و به وسیله مایعات گوارش كننده كبد و لوزالمعده باز هم تجزیه می شود. مرحله نهایی هضم در بقیه روده كوچك صورت می پذیرد. در روده كوچك، مایعات گوارش كننده ای كه از جدار روده آزاد می شوند، مواد غذایی را به واحدهای شیمیایی كوچكی تبدیل می كنند به طوری كه بتوانند از جدار روده وارد شبكه رگ های خونی اطراف آن شوند.

روده بزرگ
پس از جذب مواد غذایی در روده كوچك، مانده باقیمانده وارد روده بزرگ می شود. بیشتر آب موجود در این مواد به داخل بدن بازجذب می شود و ماده دفعی نیمه جامد باقی مانده، مدفوع نامیده می شود. مدفوع وارد راست روده می شود و در آنجا تا زمانی كه با یك حركت روده ای خارج شود نگهداری می شوند.

كبد، كیسه صفرا و لوزالمعده
كبد، كیسه صفرا و لوزالمعده، به تجزیه شیمیایی غذا كمك می كنند. كبد از محصولات گوارش برای ساخت پروتئین هایی مثل پادتن ها (كه به مقابله با عفونت ها كمك می كنند) و عوامل لخته كننده خون استفاده می كند. كبد همچنین سلول های خونی فرسوده را تجزیه می كند و مواد اضافی را به صورت صفرا دفع می كند كه دركیسه صفرا ذخیره می شوند و در گوارش چربی ها نقش دارند. ورود غذا به دوازدهه (اولین قسمت روده كوچك) كیسه صفرا را تحریك می كند تا از طریق مجرای صفراوی، صفرا را به درون دوازدهه بریزد. لوزالمعده،‌ مایعات گوارش كننده قدرتمندی را ترشح می كند كه در هنـگام ورود غذا به دوازدهـه، وارد آن می شوند. این مایعات، همراه با مایعات گوارش كننده ای كه به وسیله سطح داخلی روده تولید می شوند، كمك می كنند تا مواد غذایی به موادی تجزیه شوند كه جذب خون شده، به كبد برده می شوند.

اعضای گوارشی
كبد، كیسه صفرا و لوزالمعده كه در قسمت فوقانی شكم قرار دارند، مایعات گوارش كننده را به درون دوازدهه ترشح می كنند. صفرا از كبد و یك صفرا وارد مجرای صفراوی می شود و ترشحات لوزالمعده نیز مستقیماً‌به دوازدهه می ریزد.


حركات دودی
غذا در طول لوله گوارش به وسیله توالی مداوم انقباضات عضلانی كه حركات دودی نام دارند، به جلو رانده می شود. دیواره های لوله گوارش با عضلات صاف پوشیده شده اند. برای راندن لقمه غذا به جلو، عضلات پشت غذا منقبض و عضلات جلوی آن شل می شوند. موج دودی برای حركت دادن غذا در طول لوله گوارش، عضلات جداره ها با یك توالی به نام موج دودی منقبض و شل می شوند.

روده ها بخش خلفی نیمه راست حفره شکم را در گاو بالغ اشغال کرده و شامل روده های باریک و بزرگ می باشند که از سقف شکم به وسیله روده بند آویزان هستند . به غیر از دوازدهه ، روده ها در یک کیسه وسیع که بوسیله چادرینه بزرگ تشکیل شده است قرار دارند.

در گوساله ، روده ها هنوز دارای رشد کافی نیستند و توپوگرافی آن با توپوگرافی روده ها در گاو بالغ تفاوت دارد . در گوساله به خاطر حجم کم شکمبه ، روده ها تقریباَ تمام تهیگاه چپ از کلیه تا جدار شکم را پر می نمایند . در سمت راست به خاطر حجم شیردان ، روده ها منطقه خیلی محدودی را اشغال می نمایند.

روده های باریک خیلی طویل و در گاو بالغ نزدیک 40 متر درازا دارند . اولین قسمت آن دوازدهه از پیلور شورع می شود و در پشت کبد در مقابل سطح احشایی آن قرار می گیرد . ابتدا مجرای کلدوک و تقریباَ 30 سانتی متر بعد مجرای پانکرآتیک را دریافت می دارد. سیزدهمین دنده را کمی پایین تر از نیمه ارتفاع آن قطع می کند ، سپس به طور خلفی و بالای به طرف هانش ادامه یافته ، بر روی خود خم شده و دوباره به طرف کبد پاینن تر از منطقه تصویر کلیه راست می رسد و در اینجا خم های تهی روده تشکیل می گردند .

ترشح آنزیم های گوارشی در شیردان شروع می گردد ، در روده باریک ترشحات پانکراس و کبد آن را تکمیل می نمایند . هضم آنزیمی در گوساله در خلال چند روز اول زندگی رشد می کند و پس از تغذیه با موادی که احتیاج به تجزیه ( دی ساکارید ها ، نشاسته ، لیپید ها ) دارند کامل می شود. ابتدا فقط لاکتاز ترشح می شود ( آنزیم مخاط روده ای ) . تقریباَ دو هفتگی ، لیپاز (توسط پانکراس و مخاط روده) ، تریپسین و کیموتریپسین ( توسط مخاط روده ) ترشح می گردند اگر چه آمیلاز گوساله جوان در هضم نشاسته محدود به شکستن مالتوز و سوکروز می باشد.

در گاو بالغ جریان کیموس از دواده به میزان 150-100 لیتر در هر 24 ساعت می باشد. محتویات در موقع گذشتن از روده ها غلیظ می گردد. تجزیه شدن ، سنتز و تغییر شکل یافتن که پدیده های واسطه ای آنزیم های باکتریایی   می باشند در روده بزرگ مسلط هستند . در سوکوم محصولات تجزیه ای ( اسید های چرب فرار ) مانند شکمبه تشکیل می گردند

روده چیست ؟

روده ها از قسمت انتهایی معده ( پیلور ) تا ناحیه مقعد ( Anus   ) امتداد دارند . قسمت پیشین آنها چون دارای مجرای باریکی است به نام روده باریک یا کوچک و قسمت پسین و پیچیده آنها روده بزرگ نامیده می شود . طول روده ها در سگ 5 برابر , گاو 20برابر , نشخوارکنندگان کوچک ( گوسفند و بز ) 25 برابر و در اسب 10 برابر طول بدن می باشد .

میانگین طول روده کوچک در گاو در حدود 40 متر و در گوسفند 25 متر است . قطر متوسط آن در گاو حدود 5-6 سانتی متر و در نشخوار کنندگان کوچک ( گوسفند و بز ) 2-3 سانتی متر است . همچنین روده باریک به تقسیمات کوچکتری به نام های دوازدهه (Duodenum   ) , تهی روده (Jejunum   ) و ایلئوم ( Ileum   ) تقسیم می شود .

دیواره روده باریک از داخل به خارج شامل لایه های زیر است :

1-  لایه مخاطی ( Mucosa  )

2- لایه زیر مخاطی (Sub mucosa    ) :

در واقع این لایه پس از عمل لش گیری که کارگاه های سورت روده مورد استفاده قرار می گیرد . این لایه بین مخاط و طبقه عضلانی قرار دارد و از جنس بافت همبند است . رشته های کلاژن ( نوعی پروتئین ) و الاستیک به وفور در این بافت حضور دارند . غدد زیر مخاطی یا برونر در ناحیه دوازدهه واقع است . همچنین توده های بافت لنفاوی در زیر مخاط قرار دارد .

3- طبقه عضلانی (Muscular layer   ) : لایه عضلانی حاوی دو لایه عضله صاف داخلی حلقوی و خارجی طولی است .

4- لایه سروز یا ازوتین (Serous    ) : خارجی ترین لایه که سطح خارج روده را می پوشاند .

اعمال روده کوچک متعدد و شامل انتقال مواد غذایی از معده به روده بزرگ , کامل نمودن عمل هضم , جذب محصولات نهایی حاصل از هضم و ترشح برخی از هورمونهاست . کلاژن که به وفور در بافت همبند لایه زیر مخاطی روده باریک وجود دارد , در واقع فراوان ترین پروتئین بدن بوده و در انسان حدود 30 % وزن خشک بدن را تشکیل می دهد .

در پایان با توجه به مطالب ذکر شده می توان بیان کرد که پوشش طبیعی استفاده شده در صنعت فرآوری سوسیس و کالباس در واقع لایه شفاف زیر مخاطی روده باریک نشخوارکنندگان کوچک ( گوسفند و بز ) است که پس از طی مراحل پالایش و سورتینگ به عنوان یکی از منابع تأمین کننده پروتئین با منشأ دامی مورد استفاده قرار می گیرد .

روده بزرگ

از دو قسمت روده كور و كولن تشكیل شده عملاصلی روده بزرگ جذب آب و ذخیره وشكل دهی مواد زائد است.

اگر چه روده بزرگ محلعمده هضم و جذب نیست. ولی جمعیت زیادی از  یكروارگانیسم ها در آن به سر می برند.

میكروارگانیسم های روده بزرگ مواد مغذی موجود را تخمیر و مانند میكروارگانیسمهای شكمبه تولید اسید چرب فرار و پروتئین میكروبی می كنند.

اسیدهای چرب فرارتولید شده در روده بزرگ می توانند جذب شده و مورد استفاده قرار گیرند.

پروتئین میكروبی تولید شده در روده بزرگ قابل جذب نیست و از طریق مدفوع دفع می شود.

  -------------- ----------- -----------
صفحات
نویسندگان
برچسب ها
نظر سنجی
آیابرای نویسندگی و طراحی وتشکیل انجمن می توانید دست دوستی داده و با ماهمکاری کنید؟



دیگر موارد
تعداد مطالب :
تعداد نویسندگان :
آخرین بروز رسانی :
بازدید امروز :
بازدید دیروز :
بازدید این ماه :
بازدید ماه قبل :
بازدید کل :
آخرین بازدید :

Google

در این وبلاگ
در كل اینترنت
 ------------------------------------------

برای نمایش تصاویر گالری كلیك كنید


دریافت كد گالری عكس در وب

-------------------- -------------- --- تماس با ما ------------------------ ---------------------------
 ------------------------
weblogbartar.ir
weblogbartar.ir
------------------ -------------------------




------------------------------
Google

در این وبلاگ
در كل اینترنت
------------------------------------
-------------------------------- ------------------------------- -----------------------------

بهداشت محیط زیست

-----------------------------

بهداشت محیط زیست

------------------------------ --------------------------------
--------------------------
--------------------------------- تماس با ما ------------------------