تبلیغات
بهداشت محیط زیست - دوغ
زمین پاک و سالم=زندگی سالم
عضو هیات مدیره انجمن سرطان ایران با بیان این‌كه فست‌فودها، دومین علت ایجاد سرطان پس از سیگار است، گفت: همچنین 30 درصد موارد بروز سرطان‌های پستان، پروستات و روده به طور مستقیم با تغذیه ارتباط دارد.

دكتر پیام آزاده ، با بیان این‌كه بر اساس شواهد موجود، بروز سرطان پستان با عادات غذایی 10 سال نخست زندگی ارتباط مستقیمی دارد، افزود: در حالت غیرمستقیم افزایش دریافت كالری و انرژی باعث چاقی و به صورت غیرمستقیم باعث افزایش خطر بروز سرطان می‌شود.

وی با بیان این‌كه با تغییر سبك زندگی به سمت كار در خارج از منزل، افزایش زندگی‌های مجردی و بسیاری از عوامل اجتماعی و اقتصادی امروزه افراد جامعه ناگزیر به استفاده از فست‌فودها هستند، گفت: طعم خوب و قیمت مناسب هم طرفدارانی برای آنها داشته است.

عضو هیات مدیره انجمن سرطان ایران با بیان این كه 98 درصد تبلیغات محصولات غذایی در آمریكا حاوی چربی، شكر و سدیم بالاتر از میزان استاندارد است، گفت: فست‌فودها دشمن اصلی سلامت بشر هستند.

دكتر آزاده با تاكید بر این كه ذات اصلی فست‌فودها فرآوری این ماده غذایی با چربی است، افزود: همه چربی‌ها بویژه گوشت‌های فرآوری شده به جهش‌ها و موتاسیون‌های ژنتیكی منجر می‌شوند.

وی با اشاره به وجود نیترات سدیم با كاربرد در نگهداری كالباس و سوسیس از این ماده به عنوان شایع‌ترین ماده نگهدارنده در فست‌فودها یاد كرد و گفت: نیترات سدیم با ایجاد تركیباتی چون نیتروزآمین عامل انواع سرطان‌های گوارش بویژه معده هستند.

عضو هیات مدیره انجمن سرطان ایران ، وجود نیترات در آب‌های مناطق شمالی كشور و شیوع سرطان در این منطقه را نمونه دیگری از تاثیر این ماده شیمیایی در بروز سرطان‌ها برشمرد.

سرطان‌زا‌ترین ماده

وی تصریح كرد: آكریلامید، سرطان‌زاترین ماده‌ای است كه با هر نوع فرآوری گوشت، جوجه‌كباب، فرم برشته گوشت و تست بویژه در تركیبات غنی از كربوهیدرات ایجاد می‌شود.

دكتر آزاده با تاكید بر این‌كه تولید این ماده شیمیایی در طبخ‌های سریع با دمای بالا بیشتر است، گفت: در حجم معینی از سیب زمینی سرخ كرده، میزان این ماده 300 برابر حد استاندارد است.

وی با بیان این كه سیگار علت سرطان ریه (شایع‌ترین سرطان در دنیا) است، افزود: این در حالی است كه رژیم‌های غذایی حاوی سبزی و میوه‌جات تازه در برابر بروز سرطان ریه اثر محافظتی دارد كه البته این موضوع درباره مكمل‌ها صدق نمی‌كند.

عضو هیات مدیره انجمن سرطان ایران با اشاره به وجود ارتباط بین هورمون استروژن و بروز سرطان پستان در زنان، گفت: بنا بر اعلام سازمان بهداشت جهانی، زنان چاق دو برابر زنان با وزن متوسط در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان قرار دارند.

چربی، عامل سرطان

دكتر آزاده استفاده از چربی غیراشباع و مصرف روزانه بیش از 500 گرم میوه و سبزی تازه را در پیشگیری از بروز سرطان پستان موثر برشمرد و افزود: دخترانی كه در 10 سال نخست زندگی لاغر‌اندام هستند، خطر بروز سرطان در میانسالی آنان كاهش می‌یابد؛ این در حالی است كه تمایل نوجوانان در دوران بلوغ به مصرف فست‌فودها، جوجه سوخاری و... بسیار است.

وی درباره سرطان پروستات، توضیح داد: غذاهای حاوی چربی حیوانات با افزایش شیوع سرطان پروستات همراه است، حال آن‌ كه مصرف سبزیجات تازه، سویا، گوجه فرنگی، هندوانه و توت فرنگی به علت وجود لیكوپن تا 30 درصد میزان بروز سرطان پروستات را كاهش می‌دهد.

عضو هیات مدیره انجمن سرطان ایران با بیان این‌كه 70 درصد موارد سرطان روده با تغییر سبك زندگی قابل پیشگیری است، گفت: كاهش وزن، افزایش فعالیت فیزیكی و مصرف غذاهای حاوی سبزیجات فیبری در كاهش بروز سرطان روده سودمند است.

دكتر آزاده، هرگونه فرآوری گوشت اعم از سرخ و كباب كردن، نمك سود كردن یا نگهداری با مواد نگهدارنده را شامل محصولاتی چون هات‌داگ‌ها، سوسیس و برگرها سرطان زا عنوان كرد و افزود: می‌توان به ‌جای این مواد از گوشت سفید نظیر مرغ و ماهی، پنیرهای كم‌چرب و گوشت پخته شده استفاده كرد. بررسی‌ها نشان داده كه علت 3 برابر شدن بروز سرطان روده در فاصله سال‌های 1992 تا 2005 میلادی رواج استفاده از فست‌فودها بوده است.

وی از پلی‌سیكلیك آروماتیك هیدروكربن‌ها به عنوان سومین‌ ماده سرطان‌زا یاد كرد و افزود: این ماده سرطان‌زا بر اثر فرآوری محصولات و هر روش پخت سریع (درجه حرارت بالا و زمان كم‌نظیر مایكروویو) ایجاد می‌شود. در مقابل، طبخ به شیوه آب‌پز، بخارپز و دم كردن و طبخ در ظروف سفالی از روش‌های سالم و ایمن است.

عضو هیات مدیره انجمن سرطان ایران همراه كردن دوغ، آب پرتقال و آب معمولی در كنار غذاهای فست‌فودی را در كاهش میزان خطرات بروز سرطان موثر برشمرد و یادآور شد: سعی كنیم از گوشت مرغ با حداقل پنیر و نمك به همراه كاهو، گوجه فرنگی، سس قرمز تازه و سس خردل به ‌جای فست‌فودها استفاده كنیم.

به گفته وی، سالا‌نه 7 میلیون نفر براثر سرطان جان خود را از دست می‌دهند كه این میزان در سال 2020 به 10 میلیون نفر می‌رسد، این در حالی است كه میزان بروز سالانه سرطان در دنیا 10 میلیون نفر است كه در سال 2020 دو برابر می‌شود.

یك متخصص تغذیه اظهار كرد: در هنگام آلودگی هوا سعی كنید شیر، ماست و دوغ را در دفعات مكرر همراه با نمك و نعنا مورد استفاده قرار دهید.

دكتر مسعود كیمیاگر در گفتگو با ایسنا گفت: آلودگی هوا بر روی بافت‌های بدن، دستگاه تنفسی و قلب و عروق تاثیر فراوانی دارد. از جمله این تاثیرات اختلال در تغذیه هر فردی است زیرا اختلال تغذیه‌ای از بلعیدن ذرات آلوده‌ای كه روی مواد غذایی نشسته است، سرچشمه می‌گیرد.

وی افزود: مواد غذایی دارای ویتامین‌های C و E ، جوانه گندم، سبزیجات و ماءالشعیر می‌تواند در هوای آلوده كمك كننده خوبی جهت بهبود تغذیه باشد.

كیمیاگر تاكید كرد: در هوای آلوده باید شیر به مقدار فراوان مصرف كرد، زیرا شیر به دلیل دارا بودن فسفر، منیزیم و كلسیم خنثی كننده سموم است.

این متخصص تغذیه افزود: سعی كنید ماست و دوغ به‌مقدار فراوان بنوشید و اگر ماست با ذائقه سازگار نشد دوغ رقیق همراه با گل‌محمدی به دفعات زیاد مصرف شود.

فصل گرما كه فرا می‌رسد اشتهایمان نسبت به خوردن غذاهای گرم و پركالری كاسته شده و بیشتر به دنبال غذاهایی سبك ، كم‌حجم، خنك و در عین حال اشتهاآور هستیم.

در میان غذاهای ایرانی آب دوغ خیار از این مزایا برخوردار است. این غذای حاضری بسیار خوش‌طعم با ظاهری دلنشین بوده كه از ایام قدیم محبوبیت خاصی در میان تمامی اقوام ایرانی داشته است. ارزش تغذیه‌ای این غذای ساده و سنتی با توجه به مواد غذایی كه در تهیه آن استفاده می‌شود بسیار زیاد است و غذایی مناسب برای فصول گرم سال محسوب می‌شود، چرا كه عطش را رفع كرده، مفرح جان بوده و اشتهای رفته‌مان را احیا می‌كند.

این غذا معمولا از تركیب ماست یا دوغ، خیار رنده شده، سبزی خوردن (ریحان، ترخون، نعنا و تربچه‌)‌، گردو و كشمش به همراه یخ و نان تهیه می‌شد. البته برخی خانواده‌ها از خامه نیز در این غذا استفاده می‌كنند.

ارزش تغذیه‌ای

اگر در تهیه آب دوغ خیار از تمام گروه‌های مواد غذایی استفاده شود، می‌توان به یقین رسید كه این غذا سالم‌ترین و مناسب‌ترین غذای فصل گرما به شمار می‌آید. مصرف مقادیر زیاد سبزیجات در این غذا می‌تواند فیبر، ویتامین‌ها و املاح معدنی مورد نیاز بدنمان را تامین نماید. نعنا و ریحان موجود در آن بادشكن، ضد نفخ و ضد سوزش معده بوده و عوارض گوارشی ندارد. تربچه آن سرشار از ویتامینC و ید می‌باشد و به دلیل وجود گوگرد خاصیت ضدعفونی‌كننده دارد. ترخون آن نیز اشتهاآور، معطر، سریع‌الهضم بوده و برای اعصاب بسیار مفید است.

همچنین خیار موجود در این غذا سرشار از ویتامینC می‌باشد و بسیار خنك بوده و شدیدترین عطش‌ها را فوری فرو می‌نشاند و خواب‌آور خوبی هم به شمار می‌رود.

تنها عیب خیار آن است كه دیرهضم بوده و اگر خیلی رسیده و زرد باشد، باعث دل درد می‌شود. لذا برای كسانی كه از ناراحتی گوارشی رنج می‌برند، بهتر است خیار را بسیار ریز رنده كرده یا از آب آن در این غذا استفاده نمایند.

همان طور كه می‌دانید، ماست موجود در این غذا نیز تامین‌كننده كلسیم و پروتئین بدن و عاملی جهت رفع بی‌خوابی‌های شبانه به شمار می‌رود. لذا برای آن كه وعده غذایی شما كم‌كالری و كم‌چرب گردد، لزوما از ماست كم‌چرب استفاده كنید.

كشمش نیز در این غذا برای مزه‌دار كردن گزینه مناسبی بوده و داروی رشد كودكان و نیرودهنده سالخوردگان می‌باشد. این میوه مغذی پرانرژی و كم‌چرب و كم‌سدیم است؛ ولی با وجود آن كه قند و كالری بالایی دارد، به دلیل غنی بودن از پتاسیم، مصرف آن را به بیماران مبتلا به فشار خون توصیه می‌كنیم. استفاده از گردو نیز بسیار توصیه می‌شود؛ چراكه پتاسیم، فسفر و اسیدفولیك از شاخص‌ترین مواد مغذی آن به شمار می‌رود. این مغز پرچرب، كلسترول بدخون را كاهش داده و به علت غنی بودن از ویتامین‌ها منجر به رفع سستی و خستگی می‌شود. دركل مخلفات گوناگونی كه در این غذا به كار رفته، آن را به غذایی كامل تبدیل كرده و از همه مهم‌تر آن كه در مقایسه با غذاهای دیگر نیاز به طبخ نداشته و عوارض ناشی از حرارت پخت را به همراه ندارد.

توجه

این غذا، حاضری سالم و مفیدی است كه اگر به حد تعادل خورده شود، در وعده شب مشكلی ایجاد نكرده و خوابی بدون كابوس را به همراه دارد.

دوغ خنك بنوشید
گروه سلامت: حالا به لطف متولیان بهداشت و سلامت كشور كم‌كم دوغ جای نوشابه را در سبد غذایی خانواده‌ها گرفته است.

یك نوشیدنی لبنی مناسب كه حاوی ویتامین‌های ب و سرشار از كلسیم است. دوغ حاوی باكتری‌های مفیدی است كه اثرات زیادی بر سلامت دستگاه گوارش دارد. اگر به طور مرتب دوغ مصرف كنید، باكتری‌های مفید استرپتوكوكوس، ترموفیلوس و لاكتوباسیلوس بولگارس موجود در آن، در دستگاه گوارش شما لانه می‌گزینند و اثرات بسیار مفیدی بر سلامت دستگاه گوارش شما خواهند داشت.

همچنین متخصصان تغذیه  بر این باورند دوغ به رفع یبوست  كمك می‌كند.  راستی شما اهل دوغ هستید یا نوشابه؟ در این هوای گرم خودتان را از لذت نوشیدن یك لیوان دوغ خنك یا یك كاسه آبدوغ خیار محروم نكنید.

  -------------- ----------- -----------
صفحات
نویسندگان
برچسب ها
نظر سنجی
آیابرای نویسندگی و طراحی وتشکیل انجمن می توانید دست دوستی داده و با ماهمکاری کنید؟



دیگر موارد
تعداد مطالب :
تعداد نویسندگان :
آخرین بروز رسانی :
بازدید امروز :
بازدید دیروز :
بازدید این ماه :
بازدید ماه قبل :
بازدید کل :
آخرین بازدید :

Google

در این وبلاگ
در كل اینترنت
 ------------------------------------------

برای نمایش تصاویر گالری كلیك كنید


دریافت كد گالری عكس در وب

-------------------- -------------- --- تماس با ما ------------------------ ---------------------------
 ------------------------
weblogbartar.ir
weblogbartar.ir
------------------ -------------------------




------------------------------
Google

در این وبلاگ
در كل اینترنت
------------------------------------
-------------------------------- ------------------------------- -----------------------------

بهداشت محیط زیست

-----------------------------

بهداشت محیط زیست

------------------------------ --------------------------------
--------------------------
--------------------------------- تماس با ما ------------------------